Ką žinote apie miego ciklus?

Kai miegame, atrodo, nieko nevyksta apart pasyvios organizmo būklės. Tačiau ar tikrai? Juk būna rytų, kai, rodos, išsimiegota, tačiau keltis labai sunku. Įsigilinimas į savo miego ciklus ir aplinką, kurioje miegame, gali padėti pailsėti maksimaliai efektyviai.

5 miego ciklai

Per naktį žmogus patiria apie 5 miego ciklus. Kiekvienas iš jų savaip ypatingas ir reikalingas. Jų metu yra atstatomi organizmo audiniai, kaulai, raumenys, imuninė sistema ir pan.

Pirmasis miego ciklas yra pereinamasis, kai neriame iš budrios būsenos į miegą. Jo metu žmogaus akys būna užmerktos, tačiau tuo metu vis dar itin lengva pabusti. Ši miego stadija trunka trumpai – vos keletą minučių, kai žmogus pradeda snūduriuoti.

Galiausiai lengvo miego stadija pereina į antrąjį ciklą. Jo metu lėtėja širdies ritmas ir krenta kūno temperatūra. Tai yra non-REM fazė, kai nurimsta ir akys, ir smegenys. Ši ciklo dalis palydi mus iki trečiojo ir ketvirtojo miego ciklų – gilaus miego.

Gilaus miego metu kvėpavimas sulėtėja, pagilėja, o raumenys visiškai atsipalaiduoja. Šių ciklų metu vyksta labai svarbūs organizmo atstatymo procesai. Vienas jų – atkuriami organizmo audiniai. Taigi trečiajame ir ketvirtajame cikluose besiilsintį žmogų šiukštu nereikėtų žadinti. Tai yra gyvybiškai svarbios miego stadijos.

Galiausiai penktoji ciklo dalis yra neramaus miego stadija, dar kitaip vadinama REM (kai po užmerktais vokais juda akys). Tai yra pats intensyviausias miegas trunkantis valandą ar kelias prieš pabudimą. Neramaus miego metu pulsas bei kvėpavimas pagreitėja, o žmogaus smegenys, ir atitinkamai sapnai, tuo metu yra patys intensyviausi.

AR ŽINOJOTE?

Jei trūksta bent valandos ar pusantros miego, ženkliai krenta produktyvumas dienos metu. O jeigu žmogus prabunda ir keliasi ciklo viduryje, jis dažniau būna dirglus.

Keli patarimai dar geresniam miegui:

  • Miegoti eikite vienodu laiku.
  • Prieš miegą atsigerkite žolelių arbatos, tačiau nedaug, kad netektų naktį keltis.
  • Pasimylėkite. Sekso metu išsiskiria endorfinai, kurie gali paskatinti gilesnį miegą.
  • Prieš miegą išvėdinkite kambarį.
  • Vyraujančios spalvos miegamajame taip pat turi įtakos miego kokybei. Pavyzdžiui, mėlyna ir žalia, tyrimai rodo, sukuria ramybės jausmą.