Modernus miegamasis – koks jis?

Nėra jokių taisyklių, koks turi būti modernus miegamasis, tačiau aišku viena – tai magiška erdvė, kurioje ilsisi ir kūnas, ir mintys. Savo idėjomis, kaip tai įgyvendinti ir likti nepavaldžiam laikui arba kažkiek jį netgi aplenkti, dalinasi interjero dizainerė „Dunamai“ Deimantė Uleckytė.

 

3 svarbiausi miegamojo elementai

 

Kaip viena britų rašytoja kadaise sakė „Jeigu blogai miegamajame, blogai ir visuose namuose“. Ši įžvalga tinka tiek tarpusavio santykiams, tiek kalbant apie savijautą. Juk miegamasis yra bene svarbiausias ir intymiausias kambarys namuose, kuriame prasideda ir baigiasi kone kiekviena mūsų diena.

 

„Komfortas – vienas iš trijų svarbiausių elementų kuriant miegamojo erdvę, ir visai nesvarbu, ar jame vyrauja modernus, skandinaviškas, klasikinis ar koks kitoks interjeras“, – teigia „Dunamai“ interjero dizainerė ir siūlo priimant kiekvieną sprendimą pirmiausia jį įvertinti iš komforto perspektyvos.

 

Kaip antrą svarbiausią dedamąją miegamojo interjere Deimantė Uleckytė išskiria akustiką: „Daug dėmesio akustikai skiriama įrenginėjant komercinius ir kitus viešosios paskirties objektus, tačiau privačiame sektoriuje apie tai dažnai net nepagalvojama.“


Akustikos problemos išryškėja tik pradėjus eksploatuoti patalpas, todėl, pasak Deimantės, labai svarbu iš anksto numatyti tinkamą medžiagiškumą, įvertinti išsidėsčiusios paviršius, garso absorbcijos, jo perdavimo ir atspindėjimo parametrus.

 

Galiausiai, ne ką mažiau svarbus gerai suplanuoto modernaus miegamojo kriterijus yra protingai pagal šeimininkų poreikius pritaikytas apšvietimas.

 

Kintanti šviesa miegamajame

 

Vienas efektyviausių būdų gražiai ir jaukiai įrengti erdvę – naujų apšvietimo sistemų įdiegimas. O jų šiais laikais yra begalė. Geriausios sistemos išsiskiria ne tik tuo, kad gražiai ir jaukiai sušviečia erdvę, bet ir palengvina buitį.

 

„Dažnas man pritars, jog miegamasis yra poilsio zona, kurioje ne tik miegama, bet ir skaitoma, atliekami kiti kasdieniai ritualai, todėl apšvietimas čia turi būti išskaidytas kiekvienai zonai nuosekliai“, – pataria Deimantė.

 

Taip pat ji rekomenduoja ne tik miegamajame, bet ir visuose namuose nusimatyti dimeriuojamą apšvietimą: „Labai svarbu įdiegti apšvietimo valdymą iš dviejų-trijų zonų. Tai leis pajausti maksimalų komfortą, kai apšvietimą ir jo intensyvumą galėsite valdyti iš bet kurios kambario vietos“, – priduria D. Uleckaitė.

 

Parinkti tekstilę – svarbi užduotis

 

Besidalindama savo darbo patirtimi Deimantė Uleckytė kaip vieną sunkiausių ir svarbiausių užduočių įvardino tinkamos ir stilingos patalynės parinkimą: „Pastebėjau, kad priimti šį sprendimą nėra paprasta ne tik klientams, bet ir man pačiai.“

 

Pasak D. Uleckytės, ji turi būti ne tik miela liesti, bet ir stilinga, patogi, ekologiška, praktiška ir ilgaamžiška. Būtent dėl visų šių priežasčių šiuolaikiniuose namuose tekstilei yra skiriamas itin didelis dėmesys „Juk čia tekstile ne tik grožimės, bet ir visu kūnu ją jaučiame daugiau nei trečdalį savo gyvenimo.“

 

Interjero dizainerė išdavė dar vieną jaukumą kuriančią gudrybę – kurdama miegamojo erdvę Deimantė visuomet pasistengia, kad joje dominuotų bent keliais tonais tamsesnės spalvos nei kituose kambariuose: „Tai sukuria intymesnę aplinką. O efektyviausiai pasiekti šio rezultato padeda prie kambaryje vyraujančių spalvų priderintos lovatiesės ir patalynės komplektai.“

 

Nerekomenduoja miegamojo interjere


Nenuostabu, kad Deimantė nuolat susiduria su skirtingų žmonių norais ir poreikiais, todėl pabaigai paprašėme jos išskirti dalykus, kurie tikrai neprisideda prie miegamojo erdvės gerovės ir dalykus, nuo kurių jai tenka atkalbinėti klientus:

 

„Miegamojo erdvę visuomet stengiuosi išlaikyti maksimaliai estetiška, švaria, apstatyta tik būtiniausiais baldais. Taip pat – jokių knygų lentynų, didelių spintų ir pan.“

 

Pasak „Dunamai“ interjero dizainerės, kiekviena namų zona turi būti suprogramuota teisingai: virtuvė suplanuota taip, kad keltų apetitą, svetainė turi padėti atsipalaiduoti, o miegamasis – nuteikti mus poilsiui, atsipalaidavimui, kokybiškam bei geram miegui.

 

„Ypatingai šioje erdvėje nerekomenduoju rinktis ryškių spalvų ir daug dėmesio reikalaujančių detalių. Jei yra galimybė, visuomet pasiūlau išsirinkti paveikslą, kuris kaskart pabudus perduotų teigiamą „žinutę“ užuot liūdnai kabantis televizorius.“