Mėnesio interviu: Kaip surengti šventę vaikams turint mažą biudžetą

Kai užplūsta vasaros karščiai, įsibėgėja atostogų metas, o pašto dėžutę ir socialinius tinklus pasiekia vis daugiau kvietimų į šventes, mamos ir džiaugiasi, ir kartu ieško būdų, kaip visur suspėti, gerai suplanuoti, neperkaisti ir dažnu atveju – sutaupyti. Tenka pripažinti, kad kai kurios visame tame turi ypatingai daug patirties – pavyzdžiui, dvi poras dvynių auginanti tinklaraščio ir prekės ženklo „Two Makes Six“ autorė, vaikų stilistė Ieva Arnauskienė.

Vaikų šventės turint mažą biudžetą

Keturis vaikus auginanti I. Arnauskienė į viską, o ypatingai į rūpesčius su vaikais, yra linkusi žvelgti kūrybiškai. Kai vaikų tėtis ir Ievos vyras patyrė sunkią avariją, šeimai teko susispausti, tačiau tai neatėmė noro kurti gražius prisiminimus savo vaikams.

„Šventiniai žaidimų kambariai mums jau yra kiek pabodę“, – pastebi dviejų dvynių porų mama. Savo vaikų šventėms ji jau kurį laiką ieško mažiau įprastų sprendimų ir organizavimo dažniausiai imasi pati.

Pasak jos, esant galimybei kelionė į geidžiamą atrakcionų parką ar pan. yra viena įsimintiniausių dovanų vaikui, tačiau kartais nereikia keliauti toli: „Šiemet Ūlos ir Mėtos 5-uoisus gimtadienius turėjome minėti Paryžiaus Disneilende, tačiau pasaulinė pandemija mums, kaip ir visiems, pakoregavo planus. Vietoj to gimtadienius švęsime Dinozaurų parke, esančiame netoli Klaipėdos.“

Tai pat žinoma mama pastebi, kad daug paprasčiau ir pigiau rengti šventes vaikams ten, kur leidžiama patiems pasirūpinti maistu. Beje, šventėms Ieva naudoja tik medžiagines servetėles, staltieses, keramikinius indus, bambukinius šiaudelius: „Tai – ne tik praktiška, bet ir tvaru“, – sako ji.

Dar viena galimybė sutaupyti – kūrybinės dirbtuvės: „Prieš gimtadienį galite visi kartu apjungti jėgas ir namuose pasigaminti dekoracijas pasirinkta tema.“

Daugiau idėjų vaikų šventei neišlaidaujant

Pasak Ievos, kūrybiški sprendimai dekore ir vaikiškame meniu jai padėjo ne kartą sumažinti šventės biudžetą ir sukurti smagų gimtadienį net savo pačių namuose: „Nusiteikimas daro didžiulę įtaką, o jis juk nieko nekainuoja. Be to, yra begalė užsiėmimų, kuriuos galima įgyvendinti ir namų erdvėje“, – priduria ji.

Viena iš idėjų – lobių medžioklė. Jei vaikai jau moka skaityti – galima padaryti orientacines korteles, kur ir kokių užuominų ieškoti, kol galiausiai randamas lobis (t. y. prizas, kuriuo gali tapti labai daug įvairių vaikus džiuginančių nebrangių smulkmenų).

Taip pat namuose šventės metu galima surengti meno dirbtuves – nuotraukų rėmelių gamybą iš šiaudelių, baltų marškinėlių tapymo valandėlę, saldumynų gamybos dirbtuvėles ir pan. O išpildžius intensyvesnę dienos programą galima visus sukviesti ir į naujo animacinio filmuko premjerą – poilsis ne tik vaikams, bet ir tėvams.

Tortą taip pat galima išsikepti namuose arba užsisakyti pas meistrus: „Patirtis rodo, kad 99 proc. vaikų rūpi ne skonis, o išvaizda“, – šypsosi Ieva – „Jeigu jubiliatas ant savo gimtadienio torto pamatys mylimą personažą – sėkmė garantuota!“

Galiausiai išlydint svetelius namo galima leisti kiekvienam mažajam svečiui išsirinkti po dekoraciją arba po balioną – smulkmena, bet maloni ir labai ekonomiška.

Su amžiumi dovanos – vis ilgaamžiškesnės

Sunku užginčyti, kad vaikams vienas svarbiausių gimtadienio momentų – dovanos. Tad labai svarbu „neprašauti“. Keturių mažylių mama per tiek laiko surinko tikrai gerą „statistiką“, kas džiugina vaikus:

„Dovanos priklauso nuo amžiaus. Ūla su Mėta dar mažytės, tad jas pirmiausia džiugina žaislai, antroje vietoje – suknelės. Vyresniesiems – Džiugui su Mažvydu – žaislai jau neberūpi. Jie dabar taupo, tad nori gauti praktiškų dovanų: kuponų arba pinigų.“

Tuo tarpu pati Ieva nebūtų namų židinio kurstytoja, jei nežvelgtų į vaikų dovanas dar praktiškiau: „Ilgaamžiškumas yra puikus kriterijus dovanai. Pavyzdžiui, Ūlai su Mėta kasmet dovanoju po naują kokybiškos patalynės komplektą. Ypatingai dievinu lininę!“, – sako I. Arnauskienė.

Jei tik galėtų lino gaminius, o ypatingai patalynę, ji dovanotų visiems savo pažįstamiems: „Ne tik dėl estetikos, bet ir dėl patvarumo. Visais metų laikais tai yra tobuliausias audinys – kai karšta jis išsklaido drėgmę ir palaiko vienodą kūno temperatūrą, o žiemą sušildo“, – pastebi Ieva.

Pasak daugiavaikės mamos, jos šeima vasarą ne tik miega lino pataluose, bet šiuo audiniu ir puošiasi: „Garintas linas yra minkštas ir malonus, tad jis tobulai tinka ir patiems mažiausiems. Kita nepakeičiama jo savybė – oro pralaidumas, kuris mažina prakaitavimą ir vėsina kūną.“

Prie populiariausių dovanų vaikams, kurios neišeina iš mados ir rečiausiai „paveda“, Ieva priskiria teminius kostiumus, spurgų ar kitų skanėstų per kurjerį pristatymą į namus, dažus ir kitą įrangą tapymui bei piešimui, „Lego“ konstruktorių, įvairiausius stalo žaidimus, bilietus į renginius vaikams.