Kaip išgyventi karantiną ir dar net patobulėti?

Mes taip nemėgstame ritmo ir kontrolės, tačiau jų mums taip trūksta, kai netenkame!

Dabar toks laikas, kai reikia ne tik persiorientuoti savo gyvenimo ritmą, bet ir save kaip asmenybę su visais savo norais ir įgeidžiais. Tačiau kartu tai yra ir galimybė šiek tiek sustoti bei pažvelgti į save gylyn. O kad viskas vyktų sklandžiai ir neužsiveltumėte savo pačių tinginystės, pavėluotų darbų ir neatliktų pareigų pinklėse, rekomenduojame vadovautis keliais pagrindiniais rutinos principais.

Miego principas

Kai ryte nebereikia skubėti atlikti rutinos ir lėkti pro duris, atsiranda pagunda ilgiau pagulėti jaukiuose pataluose. Ilgainiui tai gali pakenkti dienos produktyvumui, motyvacijai ir galiausiai sutrikdyti miego ritmą. Ir nors miegosite daugiau, vis labiau jausitės apsnūdę, pavargę, bus vis sudėtingiau prisiversti imtis veiklų. Todėl labai svarbu išlaikyti ritmą, kad ir truputį „per prievartą“.

Grožio ir higienos principas

Vienos Jungtiniuose Arabų Emyratuose gyvenančios musulmonės klausimas įstrigo ilgam: „Jums svarbiau atrodyti gražiai prieš šimtus nepažįstamųjų gatvėje ar savo artimiausiems žmonėms namuose?“ Žinoma, pirmiausia gerai atrodyti reikia prieš save. O dar kam – atsakykite Jūs. Tačiau aišku viena – karantinas namuose neturėtų virsti į apsileidimo tarp keturių sienų laiką. Taigi susivėlusius plaukus, dėmėtas palaidines ir ištampytas kelnes tegu keičia purūs plaukai, kuriuos suvaldo kasdien vis kitas aksesuaras, seksualios tamprės ir ties bamba surišti marškinėliai. Rodos, didelio skirtumo nėra, bet tuo pačiu jis – kardinalus.

Darbo namuose principai

Keli esminiai patarimai dirbant namuose: 1. Kasdien susidarykite gana tikslų dienos darbų planą. 2. Neprisiplanuokite daugiau nei galite įveikti (ar žinojote, kad darbų perkėlimas į kitą dieną demotyvuoja?). 3. Prie kiekvieno darbo objektyviai įsivertinkite, kiek jam skirsite laiko. 4. Prioretizuokite darbus – t. y. pirmiausia nuveikite tuos, kurie atneša didžiausią rezultatą. 5. Nepamirškite, kad svarbiausi darbai dažnai nėra skubiausi darbai! 6. Šių dienų kontekste dažniau klauskite savęs ne „ar?“, o „kaip?“ (ar pavyks? Kaip padaryti, kad pavyktų?). 7. Susiplanuokite ne tik darbus, bet ir malonias pertraukėles, tačiau jos neturėtų būti ilgesnės nei 15-20 min, nes vėliau organizmas, tarptautiniu žargonu tariant, užsičilina.

Judėjimo principas

Ir nors karantino metu vis griežčiau žvelgiama į pasivaikščiojimus gryname ore, fizinis aktyvumas, kai 24/7 sėdima namuose yra būtinas. Vieniems padeda internetinės treniruotės (viena pasibandymui čia). Kitiems – šokių vakarėliai virtuvėje (kodėl gi neišliejus sukauptos energijos per šokį? Su mylimuoju, šeima ir netgi vienam?). Tretiems – mankšta balkone – du zuikiai vienu šūviu: ir grynas oras (dabar jis švariausias Lietuvoje nuo 2003 m.!), ir fizinis krūvis. Dar kitiems – lifto atsisakymas karantino metu, šuns vedžiojimas, namų tvarkymas pasileidus garsiai muziką ir pan. O patys aktyviausi neišbrauks nė vienos iš šių veiklų!

Laisvo laiko principas

Būnant visą parą namuose svarbu atskirti laiką, kurį dovanosite sau. Tai yra ideali proga įgyvendinti tai, ko seniai norėjote (net jei tingisi, pradėkite nuo 20 min., kurias skirsite TAI veiklai). O jei norisi tiesiog pramogų, tai jų dabar internete atsiranda kasdien vis daugiau ir vis kokybiškesnių (nekalbant apie serialus ir filmus). Pavyzdžiui, jau galima sudalyvauti tiesioginėje protmūšio transliacijoje (čia), pasivaikščioti po virtualią MO muziejaus parodą, pakeliauti bent virtualiai (į Maču Pikču ar į Taj Mahalą), apsišviesti mados istorijoje, išmokti tapyti ir dar daugybė kitų idėjų.

DAR KELI PATARIMAI

Užstatykite žadintuvą socialiniams tinklams

Ir nors tai yra vienas iš nedaugelio būdų (kas šiais laikais ilgai kalba telefonu?) palaikyti ryšį su išoriniu pasauliu, ypač karantino metu, dabar kaip niekad patartina reguliuoti laiką praleidžiamą soc. tinkluose. Vienas iš patarimų – užsistatykite žadintuvą (tarkime, po 30 minučių), kuris pažadins jus iš nevalingo naršymo.

Apsidovanokite padėdami kitiems

Jūs jau padedate kitiems laikydamiesi karantino ir iš namų išeidami tik būtiniausiais atvejais. Tačiau galite daryti ir dar daugiau. Pavyzdžiui, prisijungti prie Gedimino legiono savanorių, paaukoti nenaudojamą apdulkėjusį kompiuterį vaikams, kurie neturi galimybės mokytis per atstumą, o gal tiesiog padėti vyresniam žmogui/kaimynui nupirkdami jam būtinus maisto produktus?

Išlaikykite sveiką požiūrį

Galiausiai labai svarbu išlaikyti sveiką protą ir, svarbiausia, kritišką mąstymą! Atsirinkite patikimus naujienų šaltinius, o kai jausite, kad negatyvios informacijos taurė pildosi per greitai, tiesiog atsijunkite nuo išorinio pasaulio ir geriau susipažinkite su savo vidiniu!

Teksto autorė – Inga Norkutė