Kaip prižiūrėti lininę, satino patalynę bei rankšluosčius?

Taip, kaip augalai auga vešliausiai skiriant jiems meilės ir priežiūros, taip ir lininė bei satino patalynė suteikia komfortabiliausią miegą ir malonų odai pojūtį, jei ją tinkamai prižiūrite. Po kiekvieno plovimo, lininė patalynė minkštėja, tampa malonesnė kūno odai. Teisingai prižiūrimi lino ir medvilnės audiniai tarnauja dešimtmečius. Taigi, kaip prižiūrėti lininę, satino patalynę bei rankšluosčius, kad jie tarnautų ne vienerius metus?

Prieš naudojimą

Įsigijus naują patalynę ar rankšluosčius, pirmiausiai patariame juos išskalbti. Po pirmojo plovimo rankšluosčiai pradeda kur kas geriau sugerti drėgmę, todėl nusisausinus odą nejausite to nemalonaus, šiek tiek drėgnos odos pojūčio.

Prieš naudojimą patartina išskalbti patalynę tam, kad lengvai susitrauktų natūralūs pluoštai, pašalintumėte po gamybos ir pakavimo likusius kvapus, dulkes ar atkibusius pluoštus, kurie gali sukelti odos niežėjimą.

Žinoma, būtinai perskaitykite kiekvieno turimo gaminio priežiūros etiketes – net ir iš tos pačios medžiagos pagamintų produktų priežiūra gali neženkliai skirtis tarpusavyje, todėl pravartu žinoti, kas tinka būtent jūsų atveju.

Bendrosios taisyklės

Patalynės užvalkalus ir rankšluosčius keiskite kartą per savaitę – taip naują savaitę pasitiksite gaiva kvepiančiuose pataluose, o kūną sausinsite maloniai švariu rankšluosčiu. Pagalvių užvalkalus rekomenduojama keisti vidutiniškai kas tris dienas. Tokiu būdu apsaugosite veido odą nuo per praėjusias naktis išsiskyrusio prakaito, bakterijų ir dulkių poveikio.

Skalbimas

Patalynę skalbkite atskirai nuo kitų skalbinių (arba kartu su panašių spalvų ir audinių drabužiais). Niekada neperkraukite skalbimo mašinos, nes tai gali pažeisti audinius.

Skalbkite 40 laipsnių vandens temperatūroje, nenaudokite produktų, kuriuose yra balinimo medžiagų ar kitų agresyvių ingredientų. Geriausia naudoti natūralius, ekologiškus skalbimo ploviklius. Vis dėlto, prieš pirkdami plovimo priemonę (net ir ekologišką), atkreipkite dėmesį į ingredientus - venkite tulžies ar citrinos rūgšties. Šie ir kiti agresyvūs ingredientai gali palikti nepanaikinamų dėmių arba sukelti spalvų pakitimus.

Džiovinimas

Nors natūralius audinius patartina džiovinti ore, lino ir satino patalynę tikrai galite džiovinti žemoje ar vidutinėje temperatūroje džiovyklėje.

Svarbiausia – neleisti audiniams perdžiūti. Geriausia, jei iš džiovinimo mašinos patalynę išimtumėte lengvai drėgną. Ją galite arba pakabinti, arba leisti išdžiūti ant lygaus paviršiaus.

Priešingai nei patalynę, rankšluosčius galite džiovinti iki galo ir aukštesnėje temperatūroje - tai suteiks jiems minkštumo, purumo, gerai sugers drėgmę.

Lyginimas

Nors daugumai žmonių natūrali, lengvai pasiglamžiusi audinių išvaizda yra patraukli, jeigu norite prabangaus, viešbučio kambarį primenančio miegamojo, patalynę išlyginkite. Medvilninę (satino) patalynę lyginkite vidutine-aukšta temperatūra. Lino patalynę lyginkite kol ji dar lengvai drėgna, vidutine-aukšta temperatūra su garais.

Spalvų išsaugojimas

Jei turite baltą patalynę (bei, žinoma, balkoną arba kiemą), šiltuoju metų laiku leiskite jai išdžiūti saulėje. Saulė veikia kaip natūralus baliklis ir dezinfekantas. Tačiau turėkite omeny, kad saulė turi priešingą poveikį tamsesniems ar ryškių spalvų patalynės užvalkalams bei rankšluosčiams – ji blukina ryškias spalvas.

Tam, kad sodrios spalvos išliktų ryškesnės ilgesnį laiką, patalynę skalbkite išvirkščią.

Dar svarbu paminėti, kokią žalą audiniams gali sukelti tam tikri odos priežiūros produktai. Agresyvūs ingredientai (dažniausiai naudojami aknės gydymo priemonėse ar šveitikliuose), tokie kaip benzoilo peroksidas ar AHA rūgštys, gali pakeisti audinio spalvą, palikti dėmių arba ją išbalinti.

Dėmių valymas

Pagrindinė taisyklė, norint apsaugoti audinį nuo ilgalaikių dėmių – jas išvalyti tą pat akimirką, kai tik dėmę pastebite.

Dėmei išvalyti paberkite ant audinio žiupsnelį sodos bei kelis lašus acto. Švelniai patrinkite (nešveiskite) audinį sausu skudurėliu, taip sugerdami drėgmę. Kartokite šiuos veiksmus, kol dėmė išnyks. Dar galite naudoti turimą neagresyvų dėmių valiklį. Jeigu joks valymo būdas namuose nepadeda, kreipkitės į profesionalią tekstilės valymo tarnybą.

 Teisinga patalynės ir rankšluosčių priežiūra suteikia audiniui ilgaamžiškumą - taip jūs galite mėgautis nekintančia audinio kokybe ne vienerius metus. Visų svarbiausia, kad tinkamai prižiūrint turimus rankšluosčius ir patalynę, jums kur kas rečiau prireiks pirkti naujus produktus. Tai – neabejotinai atsiperkanti investicija.