Mėnesio interviu: Pažinti save per daiktus, kuriuos turi

Kai shoppingą žmonės ėmė vadinti hobiu, atsirado vis daugiau judėjimų nukreiptų prieš vartotojiškumą. Vienas jų – minimalistinis gyvenimo būdas. Kai kurie į tai pasižiūrėjo itin radikaliai ir, pavyzdžiui, nusprendė gyventi su ne daugiau nei 100 daiktų, kiti – pusę mėnesio neišleisdami nei cento ir pan. Tai skamba išties ekstremaliai.

Vis dėlto minimalistinis požiūris į gyvenimą, ypač karantino ir Covid-19 metu, gali net ir labai pasitarnauti. Tinklaraštininkė Kotryna Baranauskaitė, žinoma kaip Kotryna Bass, viena iš projekto „Nebegėda“ kūrėjų, įkvepia dėlioti savo pirkinius logiškai, bet ne taip drastiškai kaip minėtieji pavyzdžiai. Palikti namuose tik tai, kas būtiniausia, ją pastūmėjo pats gyvenimas: keliolika pakeistų gyvenamųjų vietų, keli skirtingi miestai ir pomėgis keliauti.

Pažinti save

Pirmiausia, pasak Kotrynos, svarbu pažinti save „ir atrasti tai, ką iš tiesų mėgsti, o ne perki tik dėl to, kad kažkur pamatei, pavyzdžiui, „Instagram’e“.“

Nekaupti daiktų

Viena svarbių sąlygų norint vartoti mažiau – gebėjimas neprisirišti, nes pirmiausia vertėtų atsikratyti to, kas slegia, užima vietą, nebenaudojama, neranda savo vietos jau daugiau nei metus ir apskritai niekaip neprisideda prie tavo gyvenimo kokybės.

Nesiguosti pirkiniais

„Pagrindinis ultimatumas, kuris padeda gyventi tvariau – nepirkti dėl to, kad esu pavargusi, noriu geriau pasijausti ar tiesiog tam, kad paglostyčiau savo ego“, – sako K. Bass. Labai dažnai pirkiniai mums tampa tarsi paguoda, kai neužtenka laiko atostogoms, kai liūdina draugai ar nesiseka darbe. Tai yra ydinga, nes dažniausiai tokie pirkiniai greitai pasirodo nereikalingi, o jiems išleistų pinigų gali būti dar labiau gaila, kas prisideda prie dar blogesnės savijautos.

Kai kam pataupyti

Pokalbiai ir įvairiausi tyrimai šia tema rodo, kad gyvenant minimalistiškiau, pirmuoju pasirinkimu dažnai tampa tai, kas yra ilgaamžiška ir unikalu. Todėl sakyti, kad gyvenant minimalistinį gyvenimą sutaupoma, nėra visiškai teisinga. Užtat netrukus pastebėsite, kaip jus namuose po truputį ima supti išgryninta kokybė: „Pinigų negailiu gerai namų tekstilei, kokybiškiems kvapams ir geram vynui“, – savo pirmenybes vardija K. Bass.

Daugiau dėmesio kokybei

Namų tekstilę Kotryna priskirtų prie tų daiktų, kuriems ji negaili pinigų: „Miegas dirbančiam, save kuriančiam žmogui yra be galo svarbus, dėl to švari, kokybiška patalynė yra būtinybė“. Ji ir jos šeima renkasi tik lininę patalynę: „Linas yra nuostabi medžiaga. Jis leidžia kūnui kvėpuoti, išlikti vėsiam – jei karšta, ir šiltam – jei vėsu. Į kitus patalus net nebesižvalgome.“

Nepasiduoti mados klyksmams

Ypatingai moterys dažnai suklumpa, kai tvarumą tenka derinti su mados klyksmais ir virsmais. Todėl sveiko balanso išlaikymui vertėtų įsivesti tam tikras taisykles. Vienos nebeperka greitosios mados, kitos puošiasi tik iš antrų rankų, trečios turi „trys drabužiai per mėnesį“ taisyklę. Kotryna pirkdama visada pagalvoja, prie ko tai derins: „Svarbu atrasti savo stilių ir tai, kas tau tinka, taip pat turėti tvarkingą spintą ir visada žinoti, kokie rūbai joje kabo“, – patarimu pasidalina K. Bass.

Filosofijos lygis

Kai išmokstama vertinti kiekvieną savo pirkinį pereinama prie kitų pasirinkimų ir jų analizės: „Tai ir savo poreikių išsigryninimas, atsisakymas nereikalingų emocijų, žmonių ar darbų. Kiekviename žingsnyje suvokimas, kad mažiau yra daugiau, kur kas labiau padeda džiaugtis gyvenimu“, – dar kelias labai svarbias minimalistinio gyvenimo sudedamąsias išskiria Kotryna Bass.