Ryte įmanoma keltis ir lengviau

Atėjus vienam tamsiausių mėnesių metuose – lapkričiui –, kai dienos tik trumpėja, o už lango kalėdiniai apšvietimai dar nešviečia keltis ryte tampa iššūkiu. Ar yra bent pora dalykų, kurie pagelbėtų dieną pradėti lengviau?

Kodėl?

Pasakymai, kad „ryto žmonės“ daugiau nuveikia ir yra sėkmingesni keltis anksčiau dažnai nemotyvuoja pakankamai. Greičiau priešingai. Tačiau nuoširdus atsakymas sau į klausimą – ką darytumėte su papildomu gautu laiku – gali tapti kur kas didesniu įkvėpimu pradėti dieną anksčiau.

Režimas

Turbūt neverta kartoti, tačiau pats paprasčiausias būdas keltis be kančios yra režimas, kai miegoti einama tuo pačiu metu ir keliamąsi vienodu laiku kasdien. Ir netgi jeigu šiek tiek susivėlinama atsigulti, geriau keltis kaip įprasta. Bus sunkesnė diena, tačiau režimas šiuo atveju yra svarbesnis. Beje, geriausia miego trukmę koreguoti „stumdant“ gulimosi, o ne kėlimosi laiką.

Nusiraminimas

Atraskite širdžiai mielą rutiną, kuri jūsų organizmui asocijuotųsi su artėjančiu miego laiku. Pavyzdžiui, arbatos puodelis su knyga, meditacija ir pan. Galiausiai maždaug valandą iki miego atsisakykite bet kokių ekranų – tai jus irgi nuteiks atitinkamai, o, patikėkite, ir pats miegas bus kur kas kokybiškesnis.

Miego ciklai

Jau turbūt žinote apie miego ciklus – ketvirtasis yra pats giliausias, o pirmasis (REM) yra lengviausias. Taigi pabudus, kai esate pastarajame, jaučiamąsi kur kas geriau. Kartais net ir 30 minučių skirtumas tarp pabudimų daro didžiulį skirtumą savijautai. Taigi išmaniųjų telefonų aplikacijų pagalba arba savarankiškai – pabandykite atsekti savo miego ciklus ir kelkitės atitinkamai.

Du žadintuvai

Sakoma, kad begalinis „snooze“ (snaudimo) režimas išbalansuoja, tačiau staigus šokimas iš lovos vos suskambus žadintuvui – irgi ne išeitis. Taigi geriausia turėti du skirtingus žadintuvus – vieną šalia lovos, po kurio leisite kūnui iš lėto pabusti, o suskambus antrajam, kuris padėtas kažkur toliau nuo lovos, jau lengviau išlipsite iš lovos.

Džiaugsmas

Kai pabudus laukia maloni veikla, iškart lengviau išsiridenti iš jaukių patalų (pastebėkite save rytais turiningų savaitgalių ar atostogų metu). Tačiau ir kasdien galima atrasti mažų džiaugsmų: keli knygos puslapiai, puodelis kavos pakeliui į darbus mėgiamoje kavinėje, 10 minučių joga, desertas, kuriuo mėgaujatės tik rytais – tai tik keli pavyzdžiai. Kiekvienas turėtų atrasti savo rytinį spindulėlį net ir tamsiausiu metų laiku.

Greita rutina

Kai kuriems pabudus anksčiau nusipelnytas lėtas rytas yra tarsi apdovanojimas sau. Tačiau dauguma judėdami per lėtai (pavyzdžiui, skaitant naujienas dar lovoje ar ilgai mėgaujantis kava) gali vėl panorėti prigulti, todėl geriausia, jei iš namų ryte išeinama gana operatyviai.

Geros ir produktyvios jums dienos!