Kaip prižiūrėti šviesią patalynę?

Kaip prižiūrėti šviesią patalynę?

Nors balta patalynė dažnai siejama su nepraktiškumu, iš tiesų, žmonės, miegantys baltuose pataluose, neretai į miegą žvelgia kaip į brangiausią ritualą - jų gerai savijautai, gyvenimo džiaugsmui, energingumui. Tačiau ar tikrai šviesi patalynė - nepraktiška? Ir ar tikrai ją taip sunku prižiūrėti?

Nesvarbu, ar jau turite šviesią patalynę, o gal dar tik norite ją įsigyti, paruošėme jums atmintinę, kaip prižiūrėti šį lepų audinį, kad jis išliktų gaivus, švarus ir negelstų.

Kodėl šviesi patalynė gelsta?

Kaip ir šviesūs drabužiai, karštos dienos metu besiliečiantys prie jūsų kūno, taip ir šviesi patalynė, bent 8 valandas kasnakt turi sąlytį su jūsų miego drabužiais, kūno ir veido oda. Nakties metu, kūnas išskiria prakaitą, veido oda - odos barjerą saugančius riebalus, o drabužiai ir kūno oda patalynei atiduoda visa, kas nereikalinga - dulkes bei negyvos odos ląsteles.

Natūralu, kad visa tai sugerdama jūsų patalynė pradeda gelsti ar įgyti sunkiai išplaunamų, įsisenėti linkstančių dėmių. Laikui bėgant, audinys gelsta, atsiranda netolygios dėmės, patalynę nusėja šviesesni ir tamsesni plotai.

Kaip prižiūrėti šviesią patalynę?

Tam, kad šviesi patalynė išlaikytų savo spalvą ir gaivą, reikalinga visiškai nesudėtinga, tiesiog įpročio reikalaujanti priežiūra:

Dažnas keitimas

Viena svarbiausių taisyklių, prižiūrint šviesią patalynę - dažnai skalbti audinį, taip užkertant kelią dėmių įsigėrimui ir įsisenėjimui. Dėl šios priežasties, šviesią patalynę keiskite dažniau nei spalvotą, idealiu atveju, kas 5-7 dienas.

Tam, kad šviesi patalynė tarnautų ilgai, svarbiausia yra ne išmokti efektyviai išvalyti gelsvas dėmes, bet prižiūrėti patalynę taip, kad tos gelsvos dėmės net neatsirastų.

Balinimas

Tikriausiai vienai plačiausiai paplitusių šviesios patalynės priežiūros mitų - tai, kad baltą arba šviesią vienspalvę patalynę būtina balinti, kad ji liktų balta.

Tai yra mitas todėl, kad balinamas audinys, tam naudojant agresyvius baliklius, kur kas greičiau nusidėvi, plonėja, pažeidžiama audinio struktūra. Paradoksalu - pažeistas audinys bus kur kas labiau imlesnis gelsvoms bei kitoms dėmėms, o tuo pačiu - tarnaus trumpiau, greičiau taps šiurkštesnis.

Būtent todėl nerekomenduojame naudoti agresyvių baliklių kaskart skalbiant. Esant poreikiui, prieš skalbdami patalynę, kelias valandas palaikykite ją užmerkę vėsiame vandenyje su actu. Alternatyviai, tam galite naudoti citrinos rūgštį, valgomąją sodą arba vandenilio peroksidą. Svarbiausia, po pamirkymo, patalynę išskalbti įprastu būdu. 

Naudingas faktas:
Natūraliai patalynę efektyviai balina saulės šviesa - jei tik turite galimybę, išskalbtus patalus pakabinkite džiūti tiesioginėje saulės šviesoje balkone, terasoje arba lauke. Saulė ne tik suveiks kaip natūralus baliklis, suteikiantis gaivią šviesią spalvą, bet ir dezinfekuos audinį, panaikindama jame susikaupusias bakterijas.

Šviesios patalynės priežiūra tikrai nėra sudėtinga. Užtenka remtis šiais keliais žingsneliais nuo pat patalynės turėjimo pradžios ir švariu bei gaiviu miegu it kurorto viešbutyje galėsite mėgautis neišeidami iš namų ilgus metus.